Yhteenveto oppimastamme

 Dragonfly, Kaste, Hämähäkinverkko


Sosionomin työ mielenterveyden kentällä on asiakkaan vierellä kulkemista ja tukemista asiakkaan hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tulevina ammattilaisina meidän tulee   hallita oman työn teoreettiset sekä käytännön taidot ja osata soveltaa niitä. Pitää myös tuntea omat ja työyhteisön arvot sekä eettinen perusta. Sosionomin eettiseen osaamiseen kuuluu sosiaalialan arvojen ja periaatteiden sisäistäminen ja niiden toteuttaminen työssä. Eettinen osaaminen näkyy tasavertaisuutena asiakkaan ja työntekijän välillä: sosionomin ei tule nostaa itseään korkeammalle kuin asiakas ja kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja arvokkaasti.  

Meidän tulee muistaa kohtaamisen tärkeys, ja meillä tulee olla kykyä ja uskallusta vuorovaikutukseen ja empaattisuuteen erilaisten ihmisten kanssa. Meidän tulee muistaa, että meillä on oikeus omiin tunteisiin, mutta ammatillinen käytös edellyttää ystävällisyyttä, ymmärrystä ja kunnioittavaa käytöstä asiakasta kohtaan myös silloin, kun meistä voi tuntua asiakkaan tilanne turhauttavalta ja toivottomalta. Toisen todellinen ymmärtäminen vaatii keskittymistä kuuntelemiseen ja omien sisäisten ajatusten hiljentämistä. Meidän tulee erottaa omat tunteet ja kokemukset asiakkaan tunteista ja kokemuksista. Tavoitteena onkin aidosti kuunnella, sillä se luo asiakkaalle tunteen, että hänen asiat ovat tärkeitä ja hänet huomioidaan.

Teoriatieto antaa pohjaa sosionomin osaamiseen. Olemme blogissamme käsitelleet mielenterveyden suoja- ja riskitekijöitä, osatekijöitä sekä mielenterveysongelmia - mielenterveyden häiriöitä. Mielenterveyttä tarkastellessa on tärkeää tunnistaa asiakasryhmien erityispiirteitä ja tarpeita. Puhutaan myös normaaliudesta ja poikkeavuudesta - mikä kuuluu ihmisen normaaliin käytökseen ja toimintaan ja mikä on poikkeavaa. Keskeisiä asioita tässä ovat arvot ja asenteet, normit ja säännöt, käsitykset siitä, miten normaali ihminen toimii ja mitä normaali ihminen on fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan. Yhteiskunnassa on käyttäytymisnormeja, jotka määrittelevät millainen käyttäytyminen on sosiaalisesti hyväksyttävää ja millainen tuomittavaa. Normit ovat kulttuurisidonnaisia, eli ne vaihtelevat kulttuurista toiseen. 

 Järvi, Vesi, Aalto, Peilaus

Pohdimme mielenterveyttä myös sosionomin työn näkökulmasta ja minkälaisia haasteita se saattaa tuoda niin ehkäisevään-, rakentavaan-, korjaavaan- kuin myös kuntouttavaan mielenterveystyöhön, sekä sairastuneen omaisten ja läheisten kanssa tehtävään työhön. Sosionomin työn erityispiirteenä onkin asiakkaan kokonaisvaltainen huomioiminen - ei pelkästään diagnoosiin perustuen tai subjektiivisen näkökulman kautta, vaan huomioiden myös läheiset, ympäristö, taloudelliset seikat, kulttuuri, yhteiskunta jne. Sosionomin osaamiseen kuuluu myös palvelurakenteen tunteminen ja asiakkaan ohjaaminen oikeiden palveluiden ja etuuksien piiriin, sekä tarvittaessa rinnalla kulkeminen.

Kommentit